Har du lyst til babysvømning? - Hvornår kan I begynde
Babysvømning styrker båndet mellem forældre og barn. I de fleste tilfælde er det sjovt for de små og har en positiv effekt på deres motoriske og kognitive færdigheder. Certificerede svømmeinstruktører tilbyder normalt kurser i babysvømning. Det er selvfølgelig vigtigt at finde det rigtige tidspunkt for uforfalsket svømmesjov. Hvis du overvejer, hvornår du skal begynde at babysvømme for første gang, kan du bruge nogle anbefalinger om alder og fysisk udvikling som vejledning.
Babysvømning - de vigtigste tips og anbefalinger
Hvad betyder babysvømning?
Babysvømning eller småbørnssvømning henviser til særlige kurser, hvor forældre og børn leger og bevæger sig sammen i vandet. Denne form for vandmotion er blevet mere og mere populær siden 1960'erne, da den fremmer babyers motoriske færdigheder og har en positiv effekt på moderens restitution efter fødslen. Hvis babyerne holdes i bugleje, kan mange endda padle. Babysvømning er dog ikke ensbetydende med svømmeundervisning for babyer.
Hvem tilbyder babysvømning, og hvad koster det?
Som regel kan du finde passende programmer i enhver større svømmehal. Kurser i babysvømning tilbydes normalt af certificerede svømmeinstruktører. Det har den store fordel, at man under babysvømning lærer de vigtigste svømmetag under professionel vejledning. Svømmetrænere og jordemødre kan også tilbyde kurser i babysvømning. Kurserne koster omkring 600 kr. og opefter for en sæson - men det afhænger meget af landsdel og holdlængde. Nogle sundhedsforsikringer refunderer udgifterne til babysvømning, hvis man har visse tillægsforsikringer.
Skal man melde sig til babysvømning eller vente?

Mange babyer elsker vand. Forskere mener, at det minder dem om deres tid i livmoderen. Og som vi voksne ved: Vand har en beroligende og lindrende effekt. Der er dog også grunde, der taler imod babysvømning. Din baby kan f.eks. være følsom over for klor eller blive forkølet. Du kan gøre det lettere for dig selv at svare på spørgsmålet "Babysvømning - ja eller nej?" ved at veje fordele og ulemper op i forhold til dine personlige følelser.
Babysvømning - ja eller nej?
Fordele
- Fremmer barnets motoriske og kognitive færdigheder
- Det er sjovt for barnet
- Styrker båndet mellem forælder og barn
- Barnet kan afprøve nye bevægelser på en legende måde
- Tidlig erfaring med vand øger selvtilliden, når barnet senere skal lære at svømme
- Fremmer moderens restitution
- Giver forældre og barn mulighed for at skabe nye sociale kontakter
Ulemper
- Klorholdigt vand kan forårsage allergi
- Babyer sluger vand og indtager bakterier, som kan føre til f.eks. mave-tarminfektioner, luftvejssygdomme eller mellemørebetændelse.
- Kritikere hævder, at babyer i mange kurser bliver gjort til passive "objekter", der ikke får lov til at få meget aktiv selvbevidsthed i vandet.
Babysvømning - hvornår kan vi begynde?
Præcis hvornår du og dit barn skal begynde til babysvømning, afhænger af forskellige faktorer. Det gælder f.eks. fysisk modenhed, og om din baby har en øget risiko for allergi. Temperament spiller også en vigtig rolle - alle babyer reagerer forskelligt på så meget vand omkring dem.
Anbefalet periode: Mellem fjerde og sjette måned

Er din baby glad for at bade derhjemme? Det er en god forudsætning for babysvømning i en stor pool. Du bør dog afholde dig fra at svømme i offentlige bassiner, indtil din baby er fire måneder gammel. De fleste forældre begynder på kurser mellem den fjerde og sjette måned af deres barns liv. På dette tidspunkt kan barnet til en vis grad regulere sin egen kropstemperatur. Det er dog forskelligt fra barn til barn og afhænger selvfølgelig også af, om dit barn er født normalt eller for tidligt. Hvis du er i tvivl, så søg råd hos din børnelæge eller jordemoder.
Væn baby langsomt til temperaturforskellen
Væn din baby langsomt til den køligere vandtemperatur, som er almindelig i de fleste svømmehaller, ved at lade badevandet blive køligere hver gang derhjemme.

Fysisk udvikling som en yderligere faktor
Babyer mellem fire og seks måneder bliver mere og mere aktive og kan som regel holde hovedet oppe i kort tid i maveliggende stilling. Det er en vigtig forudsætning for, at du kan bruge greb i babysvømning, hvor din baby ligger på maven i vandet. I de fleste tilfælde vil instruktørerne anbefale, at du hele tiden skifter mellem ryg- og maveliggende stilling, så det ikke bliver for anstrengende for den lille.
Udstyr til babysvømning – tjekliste
- Badebleer i den rigtige størrelse
- Håndklæde med hætte
- muligvis badelegetøj Grødmåltid
- ammemåltid
- flaske efter svømning badekåbe
- mild bodylotion til tør hud efter badning
- efter konsultation med træneren: svømmehjælpemidler til babyer