Banner

Vegetarisk og vegansk

Lidls veganske og vegetariske verden


Hos Lidl har vi et mål om, at vi vil tilbyde kunderne de bedste plantebaserede produkter på markedet til den bedste pris. Derfor er vi ekstra stolte over, at vi netop er blevet kåret som Årets plantebaserede discountsupermarked af Dansk Vegetarisk Forening. Uanset om du er veganer, vegetar eller bare gerne vil spise mere grønt, så finder du spændende information og opskrifter på siden, som gør det nemmere for dig at spise mere grønt. Vi ønsker at aflive myten om, at det er besværligt at spise kødfrit. Derfor har vi haft fat i tre foodies, som du kan lade dig inspirere af. Vi skyder året i gang med fokus på Veganuary, så du kan finde inspiration til en længerevarende omlægning af dine madvaner.

Dansk Vegetarisk Forening har bl.a. kåret os som Årets plantebaserede discountsupermarked pga. vores brede sortiment og vores egen veganske og vegetariske private label-serie: Vemondo. Vi er ekstra stolte af denne pris, fordi vi i de senere år har haft og har et stadigt større fokus på at udvide vores veganske og vegetariske udvalg. Vores voksende veganske og vegetariske sortiment betyder, at du hverken skal være bekymret for at gå på kompromis med smag eller kvalitet, når du vælger at spise kødfrit.

For at gøre det nemmere for dig at komme i gang med at spise mere grønt, har vi samlet nogle skønne grønne opskrifter og nyttige råd fra en række selvlærte eksperter.

Vores Vemondo produkter

Vemondo er Lidls egen serie af veganske og vegetariske produkter, som er udviklet for at sikre, at du altid kan få de bedste plantebaserede produkter på markedet til den bedste pris. Verdens planter er fulde af smag, og at undlade kød behøver så absolut ikke føles som en kulinarisk begrænsning. Tværtimod - det er blot et spørgsmål om at slippe fantasien løs.

For at give din fantasi lidt inspiration har vi her listet kundernes 5 Vemondo-favoritter:


Hos Lidl finder du altid over 60 forskellige veganske og vegetariske produkter. Du vil ofte finde vores Vemondo-serie på hylderne, men for at tilbyde dig mest muligt, har vi også altid andre veganske og vegetariske mærker i sortiment. Herunder bl.a. et stort udvalg af produkter fra Naturli’ og til den søde tand har vi vegansk slik fra Hippos. Desuden har alle vores butikker et meget stort udvalg af både økologisk og konventionel frugt og grønt. I vores frugt og grønt-afdelinger finder du derfor altid både sæsonaktuel frugt og grønt i høj kvalitet til en god pris!

Inspiration til den plantebaserede hverdag

Mangler du inspiration til, hvordan du nemt kan spise mere plantebaseret i hverdagen? Det kan til tider være svært at finde ud af, hvordan man selv erstatter de animalske produkter i madlavningen. Derfor har vi talt med tre af Danmarks dygtigste foodies og spurgt ind til deres veganske og vegetariske yndlingsprodukter fra Vemondo, så du nemt kan få idéer til lækre plantebaserede måltider.

Frederikke / Vegansk Univers

Text And Image Section

Frederikke, der står bag Instagramprofilen Vegansk Univers,

er en haj til at give gode anbefalinger om de bedste veganske produkter på markedet. Derudover laver hun skøn plantemad og deler sine bedste opskrifter på sin Instagramprofil. Om end du er garvet veganer eller for første gang kaster dig ud i det plantebaserede køkken, kan du være sikker på at finde masser af inspiration ved Frederikke.


“Mine tre yndlings produkter fra Vemondo er de Veganske Grillfileter, Greek Style Block og Sandwich Topping med svampe. Det er mine favoritter fordi, at alle tre produkter skiller sig ud fra andre lignende produkter. Grillfileterne rammer spot on på konsistens og smag, og har gjort sommerens grillaftener meget mere spændende. Greek Style Block er cremet, syrlig og salt som fetaost skal være, imens Sandwich Topping med svampe altid er skøn at have liggende i køleskabet, da den bidrager til, at jeg kan spise det jeg plejede at spise uden at gå på kompromis med noget. Det er jeg vild med!”

Julie / Juliebruun.com

Text And Image SectionJulie Bruun står bag maduniverset juliebruun.com og Instagramprofilen @juliebruunsblog, hvor du kan finde alverdens opskrifter og madplaner. Desuden er hun forfatter til en række kogebøger spækket med gode hverdagsretter. Selv om Julie hverken er vegetar eller veganer, deler hun ofte skønne vegetariske retter og madplaner – bare fordi en ret ikke har kød i, behøver man nemlig ikke gå på kompromis med den gode smagsoplevelse.


"Jeg er vildt overrasket over hvor stort et udvalg Lidl har i det veganske sortiment. Jeg har selv været mega spændt på at teste en masse nye produkter og mine egne favoritter må næsten være deres fyldte pastaer med champignon “Medaglioni”, deres veganske alternativ til kyllingepålæg “vegan sandwich topping”, deres basilikum tofu og den plantebaserede flødeost “dairy free spread” både naturelsmag og med urter er også vildt god.


Og så er vi generelt storforbruger herhjemme af havredrik, hvor deres Vemondo produkt også er super til en cafelatte. 

Nu glæder jeg mig til de næste dage, hvor vi skal lave plantebaserede burgers og bolo!" Thomas / Årets Veganske ildsjæl

Text And Image Section

Thomas Erex er blogger, kogebogsforfatter til flere veganske kogebøger og kampagnechef for PlanteVækst. Ikke nok med det, Thomas er også den første veganer på GO’ Morgen Danmarks faste kokkehold og kåret til Årets Veganske Ildsjæl samt Årets Veganske Udgivelse 2022 af Danmarks Vegetarisk Forening. Thomas er altid fuld af gode idéer og inspiration til, hvordan man nemt og lækkert kan spise plantebaseret. Se mere på @ thomaserex og thomaserex.com.


"Lidl gør det nemt og billigt at vælge vegansk. Jeg er selv glad for deres pålæg i skiver, de frosne færdigretter med grøntsager og min yndlingsis fra Vemondo med cookies. Mums!"

Veganuary


I januar afholder vi Veganuary, hvor vi har fokus på at spise grønnere. I hele januar vil vi gøre endnu mere ud af at synliggøre og oplyse danskerne om Lidls store udbud af frugt og grønt samt plantebaserede produkter, bl.a. vores Vemondo-serie. Kort sagt vil vi gøre det nemmere for dig at spise grønnere uden at gå på kompromis med de kulinariske oplevelser.


”Vi kommer i januar til at gøre endnu mere ud af at synliggøre og oplyse danskerne om vores store udbud af frisk frugt og grønt samt plantebaserede produkter, fx vores Vemondo-serie. Lidl har de seneste år investeret massivt i at få mere frisk frugt og grønt af høj kvalitet på hylderne, og det har danskerne taget godt imod. I Lidl vil vi sætte fokus på at spise grønnere og gøre det endnu lettere for vores kunder at tilvælge varer til et grønt måltid” siger Jens Stratmann, adm. direktør hos Lidl Danmark.

Myter og information om plantebaseret mad

Proteiner og planter

Det er en udbredt misforståelse, at det er vanskeligt at få dækket sit proteinbehov, hvis man spiser vegetarisk eller vegansk. Der findes proteiner i alle madvarer, bortset fra højt raffinerede varer, såsom fedtstoffer og sukker.


Proteiner findes i alle planter, som også indeholder alle de essentielle aminosyrer, vi har brug for, dog i forskellige mængder og med forskelligt indhold og fordeling af aminosyrer. Men der er ikke noget belæg for, at hvert måltid skal dække behovet for alle aminosyrer. Det kan sagtens bare dækkes over en hel dag eller endda over flere dage. Hvis der er mangel på en aminosyre ved et måltid, kan kroppen selv opveje dette ved at bruge fra sit reservelager.*


Hvor kommer planteproteiner fra?

Planteproteiner findes fx i bønner, linser, kikærter, hvede, nødder, tofu, soja, quinoa og hampefrø.

Planteproteiner findes i et væld af former og farver og kan bruges i alt fra gryderetter til salater og som snacks.*


Hvor kommer kostfibre fra?

Grove grøntsager som gulerod, rødbede, pastinak, spidskål og grønkål indeholder mange kostfibre, og de er derfor gode at anvende i plantebaserede retter.

Vegetariske og veganske produkter

Vi oplever en stigende interesse fra forbrugerne efter vegetariske og veganske produkter. Dette ønsker vi naturligvis at imødekomme, da udvælgelsen af vores produkter altid følger vores kunders efterspørgsel - og naturligvis samtidig overholde nationale og internationale standarder. I Lidl er vi vores ansvar bevidst, og når vi udvælger produkter til vores sortiment, tager vi hensyn til produkternes påvirkning på samfund og miljø. Disse betragtninger integreres i vores beslutninger og valg.


Efterspørgslen efter veganske og vegetariske produkter er blevet markant stærkere de seneste år, og således også blandt vores kunder. Den interesse støtter vi selvfølgelig. Vi har som mål, at vi med vores nye produktserie, Vemondo, vil tilbyde kunderne de bedste plantebaserede produkter på markedet til den bedste pris.

Text And Image Section

Samarbejde med Dansk Vegetarisk Forening

Vi valgte i januar 2018 at indgå samarbejde med Dansk Vegetarisk Forening for sammen at kunne fremme udviklingen af vegetariske og veganske produkter. I Lidl ønsker vi altid at imødekomme vores kunders efterspørgsel og vi kunne derfor heller ikke forstille os en bedre samarbejdspartner end DVF, da de om nogen kender til det vegetariske og veganske marked.


»Vegetariske og veganske produkter skal være tilgængelige for alle. Derfor er vi virkelig glade for, at Lidl i samarbejde med Dansk Vegetarisk Forening har valgt at sætte fokus på dette. Verden har brug for, at vi spiser mere grønt, og det er derfor dejligt at se, hvordan Lidl er med til at tage ansvar ved netop at sætte flere grønne produkter på hylderne«.


- Rune-Christoffer Dragsdahl Generalsekretær, Dansk Vegetarisk Forening

Grøn Januar

I januar introduceres Grøn Januar, som er en landsdækkende kampagne skabt af Dansk Vegetarisk Forening. Den sætter fokus på at spise grønnere og på alle de muligheder, som findes i det grønne køkken. Det har vi som dagligvarekæde valgt at deltage i ved at gøre det endnu nemmere for danskerne at vælge grønne produkter.

Text And Image Section

”Vi kommer i januar til at gøre endnu mere ud af at synliggøre og oplyse danskerne om vores store udbud af frisk frugt og grønt samt plantebaserede produkter, fx vores Vemondo-serie. Lidl har de seneste år investeret massivt i at få mere frisk frugt og grønt af høj kvalitet på hylderne, og det har danskerne taget godt imod. Derfor glæder vi os også til at være en del af Grøn Januar og sætte fokus på at spise grønnere og gøre det endnu lettere for vores kunder at tilvælge varer til et grønt måltid” siger Jens Stratmann, adm. direktør hos Lidl Danmark.


Derudover vil vi udlodde 4 gavekort til indkøb af vegetariske og veganske produkter i Lidls butikker. Det vil vi gøre ved hjælp af en Grøn Januar-konkurrence på vores sociale medier.


Læs mere om Grøn Januar her

Text And Image Section

Grønne opskrifter til hele familien

Vi har lavet en ny pjece i samarbejde med Dansk Vegetarisk Forening med information om plantebaseret kost og de fordele der kan være ved at spise mere plantebaseret.


I pjecen finder du både opskrifter, tips og tricks og inspiration fra familier, der har valgt at skrue op for det grønne.


Formålet med pjecen og samarbejdet generelt er at fremme kendskabet til og viden om plantebaserede fødevarer og oplyse om de alternativer, der findes til en mere traditionel kost.