Denne browser understøttes ikke
For at se hjemmesiden korrekt, benyt en af følgende browsers.Bemærk!Opdater din browser for at optimere din indkøbsoplevelse.
    Brand Navigation
    1. Om Lidl
    2. Compliance
    3. Service og hjælp
    4. Ansvarlighed
    5. Karriere

    Ind eller ud: Hvilken frugt og grønt skal i køleskabet?

    Frisk frugt og grønt giver os vigtige vitaminer og næringsstoffer. Men det er de færreste, der har mulighed for og tid til at købe præcis de fødevarer, der skal bruges til hvert måltid, før de laver mad. Derfor er korrekt opbevaring af frugt og grønt en vigtig del af ethvert køkken, hvor der regelmæssigt tilberedes friske måltider. Hvis man ikke har et stort spisekammer, har man ofte en tendens til bare at sætte friske råvarer i køleskabet. Når alt kommer til alt, holder kulden alting friskt i længere tid. Det er desværre en misforståelse. Mange typer frugt og grønt egner sig ikke til at blive opbevaret i køleskabet, mens andre har brug for kulde for ikke at blive ødelagt med det samme. Det er dog ikke særlig kompliceret at opbevare frugt og grønt korrekt i køleskabet, hvis man følger nogle få grundregler.

    Indhold

    Hvorfor korrekt opbevaring i køleskabet er afgørende Ethylen og dets rolle i opbevaring af frugt og grøntsager Opbevaring af grøntsager korrekt i køleskabet Opbevaring af frugt korrekt i køleskabet Pakning og opbevaring af udskåret frugt korrekt Fem tips til længere friskhed

    Hvorfor korrekt opbevaring i køleskabet er afgørende

    Nogle frugter og grøntsager holder sig længere og bevarer mere smag, hvis de opbevares korrekt i køleskabet. Fordelen er indlysende: Der skal smides mindre mad ud, hvilket er godt for din pengepung og for miljøet. Alene i Tyskland smides der hvert år ca. 82 kg mad ud pr. person - fordærvet frugt og grønt udgør en ikke ubetydelig del af dette. En anden fordel ved korrekt opbevaring er, at mange vitaminer og andre næringsstoffer er følsomme over for lys og temperatur og hurtigt går tabt, hvis de opbevares forkert.

    Ethylen og dets rolle i opbevaring af frugt og grønt Alle, der beskæftiger sig med holdbarheden og modningsprocessen for frugt og grønt, vil før eller siden støde på emnet ethylen. Ethylen er en gas, der sætter gang i modningsprocessen og derfor får frugt og grønt, der kommer i kontakt med den, til at blive fordærvet hurtigere. Især kål er følsom over for ethylen og har en meget kortere holdbarhed. Frugt og grønt, der udskiller særligt høje niveauer af ethylen og derfor bør opbevares adskilt fra andre fødevarer, er for eksempel: æbler avocadoer bananer pærer broccoli agurker kartofler kiwier porrer/porrer nektariner ferskner blommer tomater.

    Effekten af ethylen kan selvfølgelig også udnyttes til egen fordel: Et modent æble kan f.eks. opbevares ved siden af en grøn banan for at fremskynde bananens modningsproces.

    Salat, tomater og gulerødder i køleskabet.

    Opbevar grøntsager korrekt i køleskabet

    Især bladgrøntsager som spinat har godt af at blive opbevaret i køleskabet. Men også andre grøntsager holder sig mest friske og sprøde ved lave temperaturer. Klassiske grøntsager som tomater bliver ofte fejlagtigt opbevaret i grøntsagsskuffen. Men de lider under lave temperaturer og kan bedst udvikle deres smag, når de opbevares ved moderate temperaturer. De hører hjemme i køleskabet:

    Artiskokker

    Bladsalat (salat, feldsalat, icebergsalat)

    Blomkål

    Bønner

    Broccoli

    Ærter

    Forårsløg

    Kål (rødkål, rosenkål, hvidkål, kinakål)

    Kålrabi

    Mangold Radiser

    Rødbeder

    Selleri

    Asparges

    Spinat


    Hører ikke hjemme i køleskabet:

    Auberginer

    Kartofler

    Græskar

    Gulerødder

    Tomater

    Courgetter

    Løg

    Asparges skal pakkes ind i et fugtigt klæde til opbevaring i køleskabet.

    Salater, der stadig har en rod, kan bevares endnu længere med en lille skål vand.

    Det er vigtigt, at bladene ikke ligger i vandet - ellers ødelægges de.

    Grønne druer, æbler, appelsiner og avocadoer i køleskabet.

    Opbevar frugt korrekt i køleskabet

    For frugt gælder følgende tommelfingerregel: Eksotiske frugter som mango vil gerne have det varmt og bør derfor ikke opbevares i køleskabet, mens hjemlige frugter derimod godt kan tåle kulde. Æbler kan opbevares både i køleskabet og ved stuetemperatur. For stenfrugter er modningsgraden afgørende for opbevaringen: Moden frugt hører til i køleskabet og skal spises så hurtigt som muligt - frugt, der stadig skal modnes, opbevares bedst ved stuetemperatur.


    De hører hjemme i køleskabet:

    Æbler

    Blød frugt (jordbær, hindbær, brombær)

    Kiwier

    Rabarber

    Stenfrugt (abrikoser, kirsebær, ferskner, blommer, damsons)

    Vindruer


    Hører ikke hjemme i køleskabet:

    Ananas

    Bananer

    Mangoer

    Appelsiner

    Papaya

    Citroner og andre citrusfrugter

    Æble med elastikker på et træskærebræt.

    Pak og opbevar udskåret frugt korrekt

    Frugt skal ikke altid opbevares hel umiddelbart efter købet. Skåret frugt har også sin plads i køleskabet. Uanset om det er som forberedelse til morgenmadsmüsli eller som rester fra bagning af en frugtkage, er korrekt indpakning og opbevaring afgørende for at sikre, at udskåret frugt holder så længe som muligt. Skåret frugt skal opbevares i en velforseglet dåse eller dækkes med husholdningsfilm. Jo mindre ekstra fugt, der er i beholderen, jo mindre er risikoen for skimmel. Dåser og kasser skal derfor tørres godt inden brug. Et æble, der er skåret i kvarte eller ottendedele, kan holdes sammen med en elastik. Det betyder, at skiverne har mindre kontakt med luften.

    Brug citronsaft til at bekæmpe misfarvning

    Når frugt kommer i kontakt med ilt, dannes der ofte grimme brune misfarvninger på snitfladerne. Det har ikke noget med fordærv at gøre, men det ser uappetitligt ud. For at forhindre misfarvning hjælper det at drysse med citronsaft.

    Køleskab med frugt (æbler, druer, blåbær) og grøntsager.

    5 tips til længere friskhed

    Tip 1: Hvis det er muligt, skal frugt og grønt opbevares hver for sig. De forskellige krav og udslippet af ethylen gør fælles opbevaring uinteressant.


    Tip 2: Blød frugt skal helst opbevares i folie og røre hinanden så lidt som muligt. Ellers kan skimmelsporer hurtigt spredes.


    Tip 3: Hvis det er muligt, bør frugt og grønt kun vaskes og skæres kort før forbrug for at maksimere holdbarheden.


    Tip 4: Grøntsager som gulerødder og radiser holder sig friske i længere tid, hvis de grønne blade fjernes.


    Tip 5: Løg bør altid opbevares enkeltvis, da mange typer frugt og grønt hurtigt tager smag.

    Praktisk og stilfuldAlt til køkken og husholdning