Har du lyst til noget lækkert fra ovnen? Praktiske tips til konservering
Konservering er en traditionel metode til at bevare fødevarer i længere tid. Uanset om det er en uventet stor høst fra din egen have eller et tilbud i supermarkedet, som du bare må slå til på: Konserverede fødevarer er gode at have på lager, har en holdbarhed på flere måneder og forhindrer, at produkterne bliver smidt ud. Det er særligt praktisk at konservere i ovnen.
Indhold
Grunde til at konservere i ovnen
Sådan fungerer konservering
Anvisninger: Konservering i ovnen
Hvad kan jeg konservere i ovnen?

Grunde til at konservere i ovnen:
Konservering i ovnen lyder måske umiddelbart usædvanligt, men det har en stor fordel i forhold til andre konserveringsmetoder: Der er plads til flere glas på bagepladen end i en almindelig gryde - så der kan konserveres flere varer på én gang. Det er især vigtigt, når der er tale om mange forskellige eller store mængder konserves.

Sådan fungerer konservering
Princippet for konservering udnytter de fysiske fænomener overtryk og vakuum. Når konserves opvarmes i de tætsluttende glas, opstår der i første omgang et overtryk, fordi varm luft og vanddamp udvider sig i glasset. Så snart glassene er kølet ned, trækker luften og dampen sig sammen igen. Der opstår et vakuum, som nærmest "suger" låget ind og dermed forsegler glasset lufttæt. Ved at sterilisere glassene på forhånd sikrer man, at de er sterile - så kan den konserverede mad opbevares næsten på ubestemt tid.
Instruktioner: Konservering i ovnen
Før du begynder at konservere, skal du have alle de nødvendige redskaber klar, så konserveringsprocessen kan forløbe gnidningsløst og uden stress.
Indkøbs- og materialeliste
Sylteglas med låg
Karklud
Påfyldningstragt
Bageplade eller stegepande
Sylteingredienser
Muligvis sukker
Væske (vand, eddike, fond, juice eller vin)

Trin 1: Steriliser glassene
Det første trin er at sterilisere konserveringsglassene. Det gør du ved at koge glassene kortvarigt i varmt vand eller skylle dem med kogende vand. Tør derefter glassene grundigt. Alternativt kan du også opvarme skruelåg i ovnen ved 180 °C i 10 minutter. Kog lågene og gummiringene i eddikevand i 5 minutter, og læg dem til tørre.

Trin 2: Forbered marmeladen
Mens glassene koger eller er i ovnen og køler af, kan du forberede marmeladen. Afhængigt af hvilken type syltetøj du vælger, skal du vaske, udstene og skære frugten og grøntsagerne. Små stykker er bedre end store stykker: Jo tættere stykkerne ligger på hinanden i glasset, jo nemmere er det at sylte dem.

Trin 3: Fyldning af krukkerne
Når krukkerne er afkølet og tørret, og foringen er forberedt, kan krukkerne fyldes. Randene skal være rene. En tragt kan hjælpe her. Foringen hældes derefter med den passende væske. Efter påfyldning skal der være ca. 2 cm luft tilbage op til kanten. Sæt låget på så hurtigt som muligt, og drej eller klip det fast.

Trin 4: Sæt glassene i ovnen
Nu begynder den egentlige nedkogning. Placer de forseglede glas i fedtskålene, og fyld dem 2 til 3 cm op med koldt vand. Sæt bakken med glassene i ovnen, og indstil temperaturen. Du går aldrig galt i byen med 175 °C over- og undervarme. Så snart vandbadet begynder at koge, skal du slukke for ovnen igen og lade glassene stå i yderligere 30 minutter.

Trin 5: Afkøling og opbevaring
Tag glassene ud af ovnen, og lad dem køle af. Tjek, at glassene er helt tætte: Løsn klemmerne på glas med hængslet låg, og løft dem i låget. Låget skal sidde godt fast, hvis konserveringsprocessen er vellykket. På sylteglas med skruelåg af metal kan du se, om der er vakuum, ved at låget er trukket lidt indad. Hvis alt er tæt, kan du mærke glassene og opbevare dem et køligt sted uden direkte sollys.
Hvad kan jeg konservere i ovnen?
Der er ingen grænser for din kreativitet, når du konserverer i ovnen. I teorien kan du konservere alt, hvad der smager godt og skal opbevares i lang tid. Nogle typer frugt og grønt er dog særligt populære.

Frugt
Der er forskellige muligheder for at konservere frugt: Du kan enten konservere hele frugter eller stykker af frugter, som derefter kan laves til kompot eller puré. Frugten skal altid være moden og fri for "grødede" pletter for at opnå et godt resultat. Sukkervand, vin eller frugtsaft bruges som væske. Afhængigt af smagen kan man også bruge citronsaft eller krydderier som f.eks. kanel.

Grøntsager
Alle grøntsager kan også konserveres godt. Hvis du vil, kan du blanchere grøntsagerne på forhånd, men generelt kan alle typer grøntsager også konserveres rå. Bouillon, rent vand og en smule eddike og krydderier bruges til at fylde grøntsager.
Særligt velegnet til konservering er
Frugt | Grøntsager | Diverse |
|---|---|---|
Æbler, pærer, jordbær, kirsebær, ferskner, blommer | Bønner, agurker, kål, græskar, gulerødder, tomater, zucchini | Bouillon, kød, kager, marmelade, juice, svinefedt, saucer, pølse |
Alternativer til at konservere i ovnen
Der er mange alternativer til at konservere i ovnen. Traditionelt sker konservering ofte i en gryde på komfuret. Sylteglas kan også opvarmes hurtigt og nemt i en dampkoger eller trykkoger. Hvis du har mindre tålmodighed, kan du bruge twist-off-glas: Her fyldes syltetøjet ikke koldt, men varmt, glassene forsegles og vendes på hovedet i et par minutter. Derefter vendes glassene på hovedet igen og får lov til at køle af. For ægte konserveringsfans kan en særlig konserveringsmaskine også være en mulighed.

