Beplantning af haven: Dette er vigtigt.
Korrekt plantning og pasning af haveplanter kræver noget arbejde. Men hvis de grundlæggende krav er opfyldt, og visse opgaver udføres regelmæssigt, er der intet i vejen for en farverig, sund have.
Indhold
De grundlæggende krav
Inden du begynder at passe og plante dine haveplanter, skal du finde ud af, hvordan forholdene er i din have. Hver plante har forskellige krav til jord, lys og klima. Og valget af haveudstyr og redskaber er også en faktor, der har indflydelse på havens beplantning.
Jord
Det, der almindeligvis omtales som jord, omfatter faktisk mange forskellige typer jord. Jord adskiller sig i dens sammensætning, næringsstoftæthed og pH-værdi. Den rigtige jord er afgørende for, at planter kan vokse godt: det giver deres rødder støtte og giver dem alle de nødvendige næringsstoffer.
Jorden kan groft opdeled i tre kategorier:
Sandjord er let og veldrænende. Det tørrer hurtigt ud og holder dårligt på næringsstoffer. Den er uegnet til særligt tørstige og stærtkvoksende planter.
Lerjord betragtes som ideel havejord. Det gemmer vand og næringsstoffer godt og er samtidig ikke for gennemtrængeligt.
Tørv har et endnu højere lagringspotentiale for vand og næringsstoffer. Det er dog normalt så tæt og tungt, at risikoen for vandfyldning øges.
En anden indikation af jordens kvalitet er dens pH-værdi. Det kan nemt måles ved hjælp af en passende test fra en specialforhandler. En pH-værdi på 0 indikerer ekstremt sur jord, høje pH-værdier indikerer alkalisk jord.
Sur jord indeholder normalt meget humus og derfor næringsstoffer. Kalkindholdet er dog ret lavt.
Alkalisk jord indeholder mere kalk.
Fastlæggelse af pH-værdien kan derfor give informationer om, hvorvidt en jord har behov for yderligere kalkning. For meget kalk forhindrer optagelsen af næringsstoffer. For de fleste planter er en pH-værdi mellem 6 og 7 ideel.
Enhver jord kan forbedres ved at tilføje passende stoffer såsom kalk, sand eller kompost. Specialforhandlere tilbyder specielle jordblandinger til mange planter, såsom roser eller tomater, som er præcist skræddersyet til planternes behov.
Haveredskaber
Det rigtige haveudstyr og -værktøj gør plantning og vedligeholdelse af haven meget nemmere. Ønsker du at købe større udstyr såsom plæneklippere, hækkeklippere eller motorsave, bør du først overveje, hvor de kan opbevares. I store haver kan et redskabsskur eller havehus være til stor nytte.
Til haver, hvor der primært skal plantes bede og mindre buske, er et lille basisudstyr tilstrækkeligt. Havesaks, en håndskovl, en rive og en vandkande er tilstrækkeligt til grundlæggende arbejde.
Klima
Temperatur og luftfugtighed bestemmer hvilke planter der kan vokse i haven og hvornår. Den rigtige jordtemperatur er særlig vigtig ved såning eller plantning af forvoksede planter. Mange unge planter kan ikke tåle frost; de sarte rødder dør straks. Efter midten af maj forventes der ikke længere frost, så de fleste plantearter kan plantes i jorden.
I et drivhus er temperaturerne konstant højere, så så-, spire- og høsttider er ofte tidligere eller kortere end angivet i plantekalenderen.
Lysforhold

Groft sagt kan haveplanternes placering inddeles i tre kategorier: sol, halvskygge og skygge. De forskellige arter kræver forskellige mængder sollys for at få en sund vækst. En tomatplante vil ikke bære fyldige frugter i et skyggefuldt miljø, mens kål og salat vil trives uden ret meget sol.
Når man anlægger haven, er det derfor vigtigt at overveje, hvordan lysforholdene ændrer sig i løbet af dagen, og hvilke træer eller buske der vil kaste større skygger i den nærmeste fremtid, når de vokser.
Plantebeskyttelse
Der kan træffes forskellige foranstaltninger for at beskytte havens planter mod skadedyr, ukrudt og sygdomme. F.eks. kan gennemtænkte samplantninger, overholdelse af sædskifte og regelmæssig bearbejdning af jorden have en forebyggende effekt. Korrekt pleje er også afgørende: For eksempel er fugtige blade på tomat- og jordbærplanter mere modtagelige for sygdomme og svampe. De bør derfor aldrig vandes ovenfra, men altid direkte ved rodklumpen. Hvis det allerede er for sent med forebyggende foranstaltninger, kan direkte foranstaltninger som brug af pesticider, opsætning af skadedyrsfælder eller fjernelse af ukrudt begrænse skaderne.
Opgaver i forbindelse med haveplanter
Når de perfekte betingelser for plantning er skabt, kan havearbejdet for alvor begynde. Afhængigt af plantetypen, årstiden og dine personlige ideer er der forskellige opgaver, der skal udføres.
Unge planter, der er blevet dyrket indendørs eller i et drivhus, må ikke plantes ud i det fri lige med det samme. Både for meget sol og for lave temperaturer ville være et alt for stort chok - planten ville ikke overleve. Derfor skal dyrkningen afhærdes langsomt.
Afhærdning
I stedet for straks at plante tomatplanterne ud i f.eks. den solrige køkkenhave, skal potterne med de unge planter først placeres på et halvskyggefuldt, vindbeskyttet sted, så de kan akklimatisere sig langsomt. Potterne og beholderne skal tages ind igen, hvis der kommer nattefrost.
Stiklingsformering
Nogle planter formerer sig ikke ved at sprede deres frø. I stedet dannes der stiklinger, som er adskilt fra moderplanten og senere kan leve som en selvstændig plante. For at dyrke aflæggere skæres den såkaldte stikling af og plantes i en beholder med pottejord. Efter ca. to uger kan stiklingerne pottes om eller plantes ud. Planter, der kan formeres hurtigt og nemt ved hjælp af stiklinger, omfatter:
- Brombær
- Agurker
- Hindbær
- Hyldebær
- Salat og feldsalat
- Lavendel
- Peberfrugter
- Roser
- Spinat
- Timian
- Tomater
Gødning
Med tiden trækker haveplanterne de tilgængelige næringsstoffer ud af jorden. Derfor skal selv den mest næringsrige jord gødes regelmæssigt - især hvis der er plantet storforbrugere, dvs. planter med et stort næringsbehov, i den. Om man bruger kunstigt fremstillede mineralgødninger eller organiske gødninger som kompost eller møg, er et spørgsmål om personlige præferencer og de specifikke næringsstofbehov. Mineralgødning fås som fuldgødninger, der indeholder alle næringsstoffer og sporstoffer, og som enkeltgødninger, der kun tilsætter visse stoffer.

Vanding
Det er især vigtigt at vande haven om sommeren. Det anbefales generelt at vande tidligt om morgenen: Vandet fordamper langsommere på grund af de lavere temperaturer, og der er mindre risiko for forbrændinger. Om man bruger en vandkande, en haveslange eller et andet system til at vande med, afhænger af størrelsen på det område, der skal vandes, og af vegetationen.
Vanding af planter på ferien
Hvis der ikke er nogen naboer til at tage sig af havevandingen, mens du er på ferie, er et automatisk vandingssystem en god løsning. Vandingscomputere eller -timere kobles til plænesprinklerne eller drypslangerne, så vandingen sker helt automatisk på det planlagte tidspunkt.
Prikling af frøplanter
Frøplanter, der dyrkes indendørs eller i et drivhus, skal prikles ud, før de plantes ud i bede eller krukker. Udplantning betyder, at man skiller de mange kimplanter fra frøbakken og planter dem enkeltvis i potter. Det er nødvendigt, så de sarte planter kan udvikle sig bedre og blive stærke nok til den endelige omplantning. En priklepind eller en priklegaffel hjælper med priklingen.
Beskæring
Træer, hække og buske skal beskæres regelmæssigt, så de holder sig i form, vokser sundt og - i tilfælde af frugttræer og frugtbuske - giver en god høst. En beskæringskalender kan hjælpe dig med at beslutte, hvornår du skal beskære hvilken plante. Mens æbletræer f.eks. skal beskæres om vinteren, er foråret ideelt til beskæring af roser.
Plantning og såning
Den rigtige timing er afgørende, når man sætter forkultiverede kimplanter ud og sår frø. Hvis de plantes eller sås for tidligt, kan de unge skud dø på grund af frost eller mangel på sollys. Hvis man planter og sår for sent, får planterne for lidt tid til at udvikle sig fuldt ud. Resultatet er underudviklede blomster og en ringe eller ikke-eksisterende høst. Et kig på en plantekalender hjælper med at bestemme det rigtige tidspunkt for såning og plantning.

Stützen
Pflanzen mit schwachen Stängeln und solche, die besonders hochwachsen, brauchen eine Stütze oder Rankhilfe, damit sie nicht unter dem eigenen Gewicht abknicken oder abbrechen. Dazu gehören beispielsweise Tomaten, Himbeeren oder Hortensien. Die Stützen werden einfach in den Boden gesteckt und die noch jungen Pflanzen mithilfe von Schnüren oder Bändern befestigt. Wichtig: Die Befestigung darf das Wachstum nicht behindern und nicht in den Stängel einschneiden. Als Stütze können vorgefertigte Rankhilfen aus verschiedenen Stäben oder selbstgemachte Konstruktionen aus Holz, Metall oder Kunststoff genutzt werden.
Overvintring
For at sikre, at flerårige planter overlever den kolde årstid og blomstrer igen næste sæson, skal de overvintres korrekt. Eksotiske planter, der oprindeligt kommer fra varmere egne, skal holdes indendørs, da de ikke kan overleve de lave temperaturer. Det gælder f.eks. citrontræer og oleander. Andre planter er mindre følsomme. For roser er det tilstrækkeligt at pakke planterne ind i linned- eller jutesække. Rhododendron kan endda overleve vinteren uden nogen form for overdækning. Knoldplanter som georginer og amaryllis skal helst graves op, og knoldene skal opbevares på et køligt, tørt sted indendørs.
Omplantning
Potte- og karplanter skal omplantes regelmæssigt, så de kan fortsætte med at vokse. Hvis potten er for lille, eller næringsstofferne i jorden er opbrugt, er det tid til at potte om. Den ideelle nye potte er 2 til 5 cm større end den forrige. Hvor ofte du skal potte om, afhænger af plantetypen og dens tilstand. Det er dog ikke nødvendigt at potte om mere end en gang om året for alle sorter.
Podning
Plantepodning indebærer, at man kombinerer fordelene ved to planter for at skabe en hybrid af to identiske (f.eks. æbletræ og æbletræ) eller to beslægtede arter (f.eks. æbletræ og pæretræ). Ved podning fremavles der dog ikke nye arter. Frugttræer, tomater og roser er særligt velegnede til podning. En gren eller knop fra den ene plante sættes fast på den anden plantes stamme eller gren. For eksempel kan et kirsebærtræ med svage rødder forbedres ved at pode på et kirsebærtræ med stærke rødder.
Forædling
I modsætning til podning involverer forædling bevidst udvælgelse og krydsning af to individuelle planter (forældregeneration) med det formål at skabe en genetisk forbedret version og derefter formere den (dattergeneration). Den enkleste form for forædling er selektionsforædling, hvor planterne med de ønskede egenskaber blot genplantes og får lov til at formere sig naturligt, mens planterne med uønskede egenskaber fjernes.
Plantning af blomsterløg
Mange populære blomster bliver ikke sået, men plantet i haven i form af løg. Det rigtige tidspunkt at plante løgene på afhænger af blomstertypen. Hårdføre løg, som skal blomstre om foråret, plantes om efteråret. Kuldefølsomme sorter bør ikke plantes før om foråret. Vinterhårdføre sorter omfatter krokus, tulipaner og påskeliljer. Begonier, georginer og gladioler bør ikke plantes før slutningen af marts.