Få fedtet væk: airfryers i aktion
Den intense smag og sprødhed af friturestegt mad er noget helt særligt. Men hvis man spiser friturestegt mad for ofte, kan det give problemer for kroppen på længere sigt. Men det betyder ikke, at du behøver at opgive fritter, currywurst og lignende. Fedtfri frituregryder formår at efterligne den fedtstegte mads smag og konsistens næsten perfekt - simpelthen ved at bruge varm luft. Denne guide forklarer, hvordan det fungerer, og hvilke andre fordele der er ved at friturestege uden fedt.
Friturestegning uden fedt: hvorfor?
Sprød og lækker mad uden fedt - takket være airfryeren

Friturestegt mad er populært over hele verden. Men mad tilberedt i olie har også sine ulemper. På den ene side gør det høje fedtindhold friturestegt mad til en sand kaloriebombe, som er svær at forene med en afbalanceret kost. For det andet kan forkert eller for kraftig opvarmning af olien producere skadelige stoffer, som mistænkes for at være kræftfremkaldende. Der er ingen problemer med friturestegning uden fedt eller olie: Det er et sundt alternativ til traditionel friturestegning. Det eliminerer også den typiske "pommes frites-lugt", hvilket er en stor fordel, især i små køkkener uden vinduer.
Frituregryde uden fedt: airfryeren
Løsningen til fedtfri stegning er en airfryeren. I de senere år har disse små, praktiske apparater sikret sig en stadig større andel af markedet for frituregryder. Med hensyn til smag og brugervenlighed står de på ingen måde tilbage for deres oliebaserede modstykker.
Olie som smagsbærer
Fedt bør ikke udelades helt fra airfryeren. En skefuld olie giver f.eks. den rette smag til en portion chips.
Fordele
Sammenlignet med den klassiske frituregryde og den tilsvarende konvektionsovn har frituregryden uden fedt flere fordele:
- Den næsten fedtfri tilberedning af maden er sundere.
- Det er ikke nødvendigt at bortskaffe gammelt friturefedt.
- Rengøring af airfryeren er mindre kompliceret.
- Airfryeren er alsidige - selv pizza, kage eller brød kan tilberedes i dem.
- Tilberedningen er hurtig og nem.
- Airfryeren er et hurtigt og energivenligt alternativ til ovnen, især til små mængder stegt mad.
Tips til køb af en airfryer
Der findes efterhånden et stort udvalg af airfryeres. For at finde den rigtige model, der opnår de bedst mulige resultater og giver glæde i lang tid, bør man tage højde for et par aspekter, når man køber:
- Håndtaget og det ydre kabinet skal være lavet af varmebestandigt materiale.
- En non-stick-belægning sikrer, at maden ikke klæber til den varme airfryer.
- Ekstraudstyr som f.eks. en rørearm, et roterende spyd eller en grillrist er praktisk for at kunne bruge frituregryden uden fedt til mange forskellige retter.
- Kapaciteten skal svare til den påtænkte brug: En enlig husstand har brug for et mindre apparat end en familie på fire.
- For at lette rengøringen bør de aftagelige dele af airfryeren kunne gå i opvaskemaskinen.