Forskellige metoder til at lave knust is fra isterninger
Kolde drikkevarer er en særlig godbid, ikke kun om sommeren. Enhver, der nyder at blande cocktails, ved, at knust is i mange opskrifter er en afgørende ingrediens, der giver drinksene det sidste touch, både hvad angår smag og udseende. Diverse supermarkeder og tankstationer sælger knust is, men hvis du vil spare penge, kan du også lave den knuste is selv med et par ressourcer. Men hvordan fungerer det præcist? Hvilke metoder findes der, og hvad kræves der til produktion? Vi har samlet alle de vigtige oplysninger, tips og tricks om knust is til dig nedenfor.
Hvad kan knust is bruges til?

Knust is er normalt lavet af isterninger, men der er nogle forskelle mellem de to typer is. Den største knuste is har et større overfladeareal end isterninger, hvilket muliggør hurtigere og mere effektiv afkøling og er ideelt til alkoholiske drikke, shakes, smoothies og desserter, mens det også opfylder dekorative formål.sammenlignet med konventionelle isterninger er isens overfladeareal meget større. Det betyder, at varmeudvekslingen mellem den væske, der skal afkøles, og isstykkerne kan foregå hurtigere, og afkølingen er meget mere effektiv. Knust is er velegnet til nedkøling af alkoholiske drikke, frugtshakes og smoothies, isdesserter og meget andet. Cocktails med et højt alkoholindhold kan svækkes en smule af den smeltende is. Ud over at køle opfylder knust is også et dekorativt formål.
Hvad skal du bruge til knust is?
For at lave knust is derhjemme har du altid brug for isterninger. Du kan købe dem i butikkerne eller lave dem selv. Hvis du ikke har en isterningmaskine, kan du bare bruge en isterningeform, fylde den med vand fra hanen og stille den i fryseren eller i køleskabets fryserum. Du får den bedste smag, hvis du filtrerer vandet fra hanen på forhånd. Så snart vandet er frosset, kan de færdige isterninger tages ud af formen og bruges til at lave knust is. I stedet for en isterningeform kan du også bruge særlige fryseposer til at lave isterninger.
Tre metoder til selv at lave knust is
Der er forskellige måder at lave knust is på ud fra isterninger. Hvis du har en blender eller endda en isknuser, kan du bruge disse apparater til at lave knust is hurtigt og nemt. Nogle saftpressere eller slowjuicere er også velegnede til dette. Men bare rolig, selv om du ikke har en foodprocessor ved hånden, behøver du ikke at undvære knust is i dine drinks. Du kan også knuse isterninger med et håndklæde eller viskestykke og en hammer eller en kødhammer. Du kan finde ud af præcis, hvordan du bruger de tre forskellige produktionsmetoder nedenfor.
Med blenderen
Hvis du har en blender, kan du bruge den til at lave knust is. Denne metode er hurtig og nem og kræver ingen indsats. De følgende instruktioner forklarer trin for trin, hvordan du gør, og hvad du skal være opmærksom på.

Trin 1: Lav isterninger
Lav isterninger ved hjælp af en isterningeform. Du bør afsætte mindst to timer til dette, afhængigt af temperaturen i isbakken.

Trin 2: Fyld blenderen med isterninger
Fyld blenderen med fem til ti isterninger. For at sikre, at blenderen kan bryde isterningernes hårde krystalstruktur, skal den have en effekt på mindst 1000 watt og en hastighed på mindst 10.000 omdrejninger.

Trin 3: Tænd for pulsfunktionen
Tænd for blenderen. Sørg for at indstille pulsfunktionen (også kendt som crushed ice-funktionen), som skiftevis øger og mindsker knivens hastighed. Det giver flot knust is og ikke fin is-sne. Hvis det er nødvendigt, kan du tilsætte en lille smule vand for at få isterningerne til at klæbe mindre sammen.

Trin 4: Hæld den knuste is i glas
Hæld den færdige knuste is i glas, som du kan bruge med det samme, eller i en beholder, hvor du kan opbevare isen til senere i fryseren.
Med isknuseren
En isknuser - også kendt som en ismølle eller isknuser - er et køkkenapparat, der bruges specifikt til at lave knust is. Man kan grundlæggende skelne mellem manuelle og elektriske isknusere. Manuelle modeller betjenes med et håndsving, som normalt sætter en roterende valse i bevægelse. Den knuser isterningerne til relativt grove, men ensartede stykker, som er mere velegnede til cocktails end til desserter. Manuelle isknusere er velegnede til mindre mængder is. Men hvis der er brug for meget knust is, er det bedre at bruge en elektrisk isknuser. I sådanne modeller skraber en roterende skive med knive tynde skår af isterningerne. Den resulterende knuste is er meget fin og smelter derfor relativt hurtigt. Det er særligt velegnet til isdesserter.

Knust is med et håndklæde og en hammer
Hvis du ikke har en blender eller isknuser ved hånden, kan du bare bruge et viskestykke og en hammer til at lave knust is uden brug af køkkenredskaber. Spred et viskestykke ud på arbejdsfladen, og tryk isterningerne ud af formen og ned på viskestykket. Brug nu håndklædet til at danne en pose til at forsegle isterningerne. Tag fat i posen lige over isterningerne, og læg den på et fast og robust underlag. Slå forsigtigt på posen flere gange med en hammer for at knuse isterningerne. I stedet for en hammer kan du også bruge en anden hård genstand, f.eks. en sko, en kagerulle eller en kødhammer.