Sundt og lækkert - lav dine egne friske juicer og smoothies med en juicer eller blender
Ernæringseksperter anbefaler, at man indtager mellem 400 og 650 gram frugt og grønt om dagen. For mange mennesker er denne anbefaling et næsten uopnåeligt mål. Det er ikke så mærkeligt, for der er ofte for lidt tid til en virkelig sund kost, især i et stresset arbejdsliv. Køkkenudstyr som saftpressere, blendere eller hakkere er derfor ideelle til at tilberede store mængder frugt eller grøntsager, der er klar til at blive spist på kortest mulig tid. Når de først er købt, kan mange mennesker næsten ikke forestille sig et liv uden disse praktiske apparater og er glade for at indse, at sund kost endelig er blevet en realitet.
Men når man står over for beslutningen om, hvilket apparat man skal købe, dukker der uundgåeligt et par spørgsmål op: Hvad er forskellen på tilberedningsmetoderne? Hvordan fungerer de forskellige foodprocessorer, og hvad er deres fordele og ulemper? Hvordan får jeg flest næringsstoffer ud af frugten, og hvad er egentlig sundest: juice eller smoothie? Den følgende artikel fortæller dig alt, hvad du har brug for at vide om at juice, blende og hakke.
Juicing, blending og hakning: hvad er forskellen?
Hvis man overvejer at købe en køkkenmaskine til forarbejdning af frugt og grønt, har man et stort valg: Skal det være en juicer, en blender eller en hakker? Hvilket apparat, der passer bedst til dine behov, afhænger først og fremmest af, hvilken form for tilberedning du foretrækker.
Saftpressere fjerner de flydende bestanddele fra frugt og grøntsager og producerer ren juice, mens de grovere bestanddele bliver tilbage som et affaldsprodukt. Denne såkaldte pomace indeholder mange fibre. Blendere er derimod velegnede til at purere hele frugter og grøntsager - slutresultatet er typisk smoothies, som indeholder alle bestanddele af de anvendte frugter og grøntsager og derfor er tykkere. Hakkere giver et endnu grovere resultat, da disse apparater kun hakker uden at forarbejde frugt- og grøntsagsstykkerne til en puré.
Hvordan juicere, blendere og hakkere fungerer, og hvordan man bruger dem
Juicere, blendere og hakkere er ikke kun forskellige i den måde, de fungerer på, men også i den måde, de bruges på. Vi forklarer de vigtigste forskelle og særlige funktioner.

Saftpresser
Lav selv lækker juice med en saftpresser
Saftpressere trækker væsken ud af enkelte stykker frugt og grøntsager og forvandler dem til en lækker juice. Det pressede materiale skal kun halveres eller hakkes groft inden påfyldning og kan lægges i apparatet med stilk og skræl. Faste komponenter forbliver som presserester. Der findes grundlæggende to typer saftpressere: saftpressere og slow juicer.
Mens en saftpresser bruger mekanisk tryk til at udvinde saften, knuser slowjuiceren frugten med op til 15.000 omdrejninger i minuttet og adskiller faste og flydende bestanddele gennem en sigte. Saftpressere behandler frugt og grøntsager mere skånsomt, arbejder mere stille og producerer klarere saft end centrifugalpressere, men de er generelt også betydeligt dyrere. De fleste moderne saftpressere kan forvandle næsten alle typer frugt og grøntsager til juice, som ikke kun er mere velsmagende, men også sundere end industrielt fremstillet juice fra supermarkedet.
Juicing uden en juicer
Hvis du ikke har en saftpresser, men har en trykkoger derhjemme, kan du sagtens lave juice ved hjælp af damp. Frugt og grøntsager med et højt vandindhold er ideelle til dette. Tilsæt 100 ml vand pr. 500 gram frugt eller grønt til trykkogeren, og udstyr den med en uperforeret indsats, der fungerer som drypbakke. Sigteindsatsen lægges ovenpå, før den vaskede frugt og de vaskede grøntsager lægges i gryden. Så skal trykkogeren bare tændes - dampen klarer resten.

Blender
Blendere og andre røremaskiner purerer de frugt- og grøntsagsstykker, der lægges i dem, og bearbejder dem til en ensartet masse. Konsistensen af slutproduktet afhænger af rotationshastigheden, dvs. antallet af omdrejninger på blenderen, ingrediensernes væskeindhold og mængden af vand, der tilsættes.
Da frugt og grøntsager behandles hele, skal de forberedes i overensstemmelse hermed. Kerner, stilke og skræl skal fjernes. Før du tænder for blenderen, skal du sikre dig, at knivene ikke er blokeret. Mens kraftige blendere også kan startes fra stilstand med hårdere ingredienser eller is, bør større og fastere ingredienser kun tilsættes under drift med mindre kraftige apparater.

Makulator
Makulatorer fungerer på samme måde som blendere, men er designet til at bearbejde frugt, grøntsager og andre fødevarer til grovere stykker. Med mange apparater kan den ønskede type snit tilpasses ved hjælp af forskellige indsatser. Ligesom med blenderen skal alle frugter og grøntsager befries for kerner, stilke og om nødvendigt skræl, før de skæres groft ud og lægges i apparatet. Når du køber et passende apparat, bør du overveje, hvilke fødevarer der skal hakkes. Et særligt kraftigt apparat anbefales til frosne og meget hårde fødevarer, mens omkring 500 watt er tilstrækkeligt til de fleste andre anvendelser.
Fordele og ulemper ved saftpressere, blendere og hakkere
Fordele | Ulemper |
---|---|
|
|
Fordele | Ulemper |
---|---|
|
|
Fordele | Ulemper |
---|---|
|
|
Hvad er bedst: juice fra en saftpresser eller smoothies fra en blender?
Hvis du står over for beslutningen om, hvorvidt en juicepresser eller en smoothieblender er det bedste valg, er der flere ting, du skal overveje. Juice er let at fordøje og kan laves af næsten alle slags frugter og grøntsager. Smoothies indeholder derimod mange fibre og er derfor kun i begrænset omfang egnet til personer med fordøjelsesproblemer. Men i modsætning til juice indeholder smoothies flere vitaminer og næringsstoffer, da alle frugt- og grøntsagsingredienserne er forarbejdet. Man skal huske på, at simple smoothieblendere normalt ikke er i stand til at hakke bladgrøntsager, krydderurter og hårde grøntsager tilfredsstillende.
Højtydende blendere kan derimod nemt forarbejde disse typer grøntsager til en cremet konsistens og er derfor også ideelle til at lave grønne smoothies. En anden fordel ved blendere frem for saftpressere er, at de er nemme at rengøre og bearbejder alle ingredienser uden at efterlade rester. Om en smoothieblender eller en saftpresser er det rigtige valg, afhænger helt af dine personlige præferencer og foretrukne frugt- og grøntsagstyper.